Ανασκόπηση 2023 - Κυκλοφορία ημερολογίου για το 2024

Αγαπητές Μενδενιτσιώτισσες, Αγαπητοί Μενδενιτσιώτες,
Αγαπητές φίλες & Αγαπητοί φίλοι της Μενδεντίτσας, 


Σε λίγες ώρες κλείνει ακόμα μια χρονιά.. μια χρονιά μακριά από πανδημίες και στερήσεις. 

Πιστοί στις συνήθειες μας, αποχαιρετώντας λοιπόν το 2023, παραθέτουμε ανασκόπηση των φετινών δράσεων του Συλλόγου, γιατί πόσο ωραίο είναι στο τέλος να επαναφέρουμε στις μνήμες και στα μάτια μας εικόνες που πιθανόν, αν όχι για όλους, για κάποιους να μείνουν πάντα χαραγμένες: 


1) ΚΥΡΙΑΚΗ 29/01/2023 - ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Έπειτα από απουσία 2 ετών λόγω της πανδημίας, φέτος αποφασίσαμε να ανταλλάξουμε ευχές για το Νέο Έτος κόβοντας τη Πρωτοχρονιάτικη πίτα μας στο χωριό μας, στη ταβέρνα «ΟΔΥΣΣΕΙΑ». 

Ήταν ιδιαίτερη η χαρά μας που καταφέραμε να ανταμώσουμε ξανά στη Μενδνείτσα, να γελάσουμε, να γλεντήσουμε και να αλλάξουμε τις πιο θερμές ευχές μας.


2) ΚΥΡΙΑΚΗ 30/04/2023 - ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ και ΠΙΚ ΝΙΚ παραμονή Πρωτομαγιάς στο δάσος της Μενδενίτσας

Σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Πολιτιστικό Ορειβατικό Σύλλογο ΠΡΟΒΟμάστορες από τα Καμένα Βούρλα, οργανώσαμε παραμονή Πρωτομαγιάς, πεζοπορία και αποκαλύψαμε το μονοπάτι για το κρυμμένο πέτρινο γεφύρι του ιστορικού υδραγωγείου Μενδενίτσας και στη συνέχεια  καταλήξαμε για πικ-νικ στο ξέφωτο της Παναγίας. Για τους περισσότερους, που δεν γνώριζαν, ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη το εντυπωσιακό υπεραιωνόβιο πέτρινο γεφύρι κρυμμένο μέσα στο δάσος. Πλέον υπάρχουν πινακίδες και σήμανση του μονοπατιού για να το ανακαλύψουν ακόμα περισσότεροι.

Στο τέλος της διαδρομής, στο ξέφωτο της Παναγίας, μας περιμέναν κεράσματα που ο Σύλλογος είχε φροντίσει να υπάρχουν.

Η αθρόα συμμετοχή πάνω από 100 ατόμων στην εκδήλωση ήταν μια επιβεβαίωση του ρόλου που παίζουν οι πολιτιστικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι στη διάδοση της αγάπης για το βουνό και τη δημιουργία κοινωνικών δεσμών. Η δράση αυτή κατάφερε όχι μόνο να μας κάνει να γνωρίσουμε τις κρυμμένες ομορφιές του δάσους μας αλλά να μας δώσει και το έναυσμα για νέες πεζοπορικές αναζητήσεις.


3) ΠΕΜΠΤΗ 10/08/2023 - ΔΙΑΒΑ-ζω, ΖΩΓΡΑΦΙ-ζω και ζω

Σε συνεργασία με τις «ΧΡΟΝΟΣ» εκδόσεις έγινε παρουσίαση διαδραστικών παραμυθιών στο Κοινοτικό γραφείο του χωριού μας.

Δυστυχώς ο καιρός δε μας άφησε να χαρούμε όπως είχαμε σχεδιάσει τη συγκεκριμένη δράση, αλλά παρόλα ταύτα με τη βοήθεια του συγχωριανού μας Στάθη Αναγνώστου που μας παραχώρησε, λόγω βροχής, την αυλή του το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενο για τους μικρούς μας φίλους. 

Για τη συγκεκριμένη δράση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την αγαπημένη φίλη μας και συγχωριανή Ιωάννα Κοκολόγου που με ιδιαίτερη χαρά και προθυμία, έφτιαξε για τους μικρούς μας φίλους κατασκευές από πηλό με θέμα τη φύση.


4) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/08/2023 - 2° Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών - Παρουσίαση Χρήσης Απινιδωτή από το ΕΚΑΒ Λαμίας

Για 2η συνεχόμενη χρονιά, σε συνεργασία με τον Κο Λάσκο από το ΕΚΑΒ Λαμίας, παρουσιάστηκε σεμινάριο Α’ Βοηθειών με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση Απινιδωτή, καθώς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μενδενίτσας, κατάφερε να εξασφαλίσει, μέσα από χορηγία, φορητό Απινιδωτή που θα βρίσκεται μόνιμα στο χωριό μας. Πρόκειται για μία ΠΟΛΥΤΙΜΗ κίνηση που είχαμε βάλει στόχο από το καλοκαίρι του 2022 και φέτος το κάναμε πράξη. 

Τις επόμενες μέρες σε συνεννόηση με τη Κοινότητα Μενδενίτσας και τον Νέο Πρόεδρο του χωριού μας, Κο Νίκο Αντεριώτη, θα παραδοθεί και ειδικό κυτίο φύλαξης του. Από πολλούς θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εξωραιστικές δράξεις που έχουν γίνει στο το χωριό μας.


5) ΣΑΒΒΑΤΟ 12/08/2023 - ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2023 / «Ένας Ουρανός Μ’ αστέρια»

Για 2η συνεχόμενη χρονιά το Κάστρο της Μενδενίτσας μας, άνοιξε ξανά τις πύλες του και με τις υπέροχες μουσικές των ΔΙΚΩΝ μας «παιδιών» Χριστίνας Αλεξίου και του συζύγου της Δημήτρη Δημητριάδη και της υπέροχης φωνής της Μαριλένας Στριφτόμπολα, αγκάλιασε και ταξίδεψε τους περί 300 παρευρισκόμενους στο χθες με ρομαντικά τραγούδια του Σουγιούλ, Πλέσσα, Χατζιδάκη και στο σήμερα με τραγούδια των Κατσιμίχα, Χαρούλη, Μάλαμα, Παπακωνσταντίνου κ.α. 

Τίτλος της μουσικής βραδιάς: «Ένας Ουρανός Μ’ αστέρια».

Γνώριμα αλλά συνάμα ιδιαίτερα συναισθήματα για όλους μας σε μια βραδιά αφιερωμένη σε όλους εκείνους που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στο παρελθόν για να ακουστεί ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ τούτο το ΚΑΣΤΡΟ. Γιατί η ιστορία του δεν είναι μόνο ο Λομβάρδος Guido Pallavicini (1204), ούτε η απελευθέρωση του από τον Ιωάννη Δυοβουνιώτη το 1821 που διαρκώς ακούμε, διαβάζουμε και περηφανευόμαστε, αλλά και η πολιτιστική του χρήση από το 1998 έως το 2007 με πολιτιστικές μουσικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις υψηλής αισθητικής.

Επόμενο στοίχημα: «ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2024»


6) ΚΥΡΙΑΚΗ 13/08/2023 - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ. 

Την Κυριακή 13/8/2021 και ώρα 11:00, κατόπιν πρόσκλησης του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μενδενίτσας, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση για την εκλογή νέου Δ.Σ. Με πρωτοφανή προσέλευση 97 ατόμων, έγινε αρχικά απολογισμός της θητείας 2021 – 2023 και εν συνεχεία εκλογές για σύσταση του νέου Δ.Σ. (2023 – 2025).


7) ΚΥΡΙΑΚΗ 13/08/2023 - Μουσικοχορευτική Παράσταση από τη Χορευτική Ομάδα του Συλλόγου Μενδενίτσας με τίτλο «Πρώτα θεμέλια του σπιτιού,ψωμί, κρασί και λάδι»

Πριν τη παράσταση πραγματοποιήθηκε βράβευση μαθητών του χωριού μας  για την επιτυχία τους στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Στιγμές υπερηφάνειας και ρίγη συγκίνησης μας χάρισε η εμφάνιση των μικρών, μεγάλων και λίγο πιο μεγάλων μελών της «ΕΝΔΟΞΗΣ» χορευτικής ομάδας του Συλλόγου μας, που με την καθοδήγηση της αγαπητής χοροδασκάλας μας και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, Κα Δέσποινας Τσαμαντάνη, παρουσίασαν τη Μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Πρώτα θεμέλια του σπιτιού, ψωμί, κρασί και λάδι».

Το δικό μας στοίχημα για ένα κοινό σκοπό, να βγούμε από το στενό ΕΓΩ και να μπούμε στο φαρδύ ΕΜΕΙΣ, αποτυπώθηκε και χαράχτηκε περίτρανα από τα παιδιά και εγγόνια μας που βλέποντας εμάς και συμμετέχοντας κυρίως τα ίδια έβαλαν τη δική τους πινελιά, ανοίγοντας μία νέα σελίδα σε τούτο εδώ το τόπο.

Ένα τεράστιο ΕΥΓΕ στη Δέσποινα Τσαμαντάνη και ένα ακόμη μεγαλύτερο στο ΜΕΛΛΟΝ του τόπου μας, στα παιδιά μας.

Το γλέντι συνεχίστηκε στη πλατεία του χωριού μας με την ορχήστρα του Γιάννη Κατσή.


8) ΣΑΒΒΑΤΟ 02/12/2023 - ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

Η Μενδενίτσα μύρισε Χριστούγεννα!!! Στολίδια, γλυκίσματα, μουσική, μπογιές, πινέλα μα κυρίως παιδικά χαμόγελα γέμισαν και ομόρφυναν την πλατεία μας, το Σάββατο 02 Δεκεμβρίου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους που έδωσαν το παρών και βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη δράση και ένα τεράστιο μπράβο στα παιδάκια που με τη δική τους μοναδική πινελιά ζωγράφισαν, στόλισαν και ομόρφυναν την πλατεία του χωριού μας.


9) ΕΚΔΟΣΗ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2024

Πέρασαν 14 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που κυκλοφόρησαν ετήσια ημερολόγια του Πολιτιστικού Συλλόγου του Χωριού μας. Έτος 2009.

Φέτος βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι θα βρίσκεται σε άμεση διάθεση κάθε Συγχωριανού και φίλου της Μενδενίτσας, το ημερολόγιο για το έτος 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας είτε τηλεφωνικά με οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, είτε με μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου syllogosmendenitsas@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook. Θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση - ανακοίνωση.



Κλείνοντας δεν μπορούμε να παραλείψουμε και να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που ήταν δίπλα μας σε όλη αυτή τη προσπάθεια που καταβάλαμε ώστε να έρθουμε όλοι πιο κοντά, να ενωθούμε και να αφήσουμε στην άκρη τα ασήμαντα και αυτά που βαραίνουν τις ψυχές μας.

Έτσι λοιπόν θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε  για τη πολύτιμη βοήθεια τους:

  • Την Εφορεία  Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και την Κα Ευθυμία Καράντζαλη που για ακόμη μία φορά ήταν στο πλευρό μας
  • Την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και τον ΟΠΑΣΤΕ
  • Το Δήμο Καμένων Βούρλων καθώς και τον πρώην Δήμαρχο Κο Ιωάννη Συκιώτη
  • Την Κοινότητα Μενδενίτσας καθώς και τον πρώην Πρόεδρο Κο Γιώργο Αντερριώτη
  • Τις «ΧΡΟΝΟΣ» εκδόσεις

Κυρίως όμως θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους εσάς, τους φίλους και φίλες, τα μέλη του Συλλόγου μας, όλους όσους προσφέρουν δώρα στις λαχειοφόρους μας, όλα τα μαγαζιά της Μενδενίτσας, τους εθελοντές, την Κα Παναγιώτα Βλάχου, τον Κο Δημήτρη Σουλιώτη, την Κα Ντίνα Μανιά - Δαβή, την Κα Ελεάνα Τραπάτσα, τον Κο Δημήτρη Αλεξίου, τον Κο Αριστείδη Μανιά, τον Κο Νίκο Πέτροβα τους φίλους μας Κώστα και Άγγελο Βλάση, Σπύρο Αντερριώτη, Θανάση Σιδέρη, Κώστα Ξενικό, Χρήστο Γιαννόπουλο, Ιωάννα Κοκολόγου, Γιάννη Α. Αλεξίου, Δήμητρα Μπαΐρακτάρη, Νίκο Καρκαδούρη, Λουκά Φαφούτη, Στέλιο Κωνσταντουλάκη, Δημήτρη Κωστάρα, Κωνσταντίνο Κυριαζή, Νίκο Σουλιώτη, Χρήστο Δαβή, Κωνσταντίνο Ντότσικα, Χρήστο Μανιάτη και πολλούς άλλους για τη στήριξη και βοήθειά τους καθώς και όλους τους Χορηγούς μας, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΤΕΡΝΑ ΑΕ, ΠΟΤΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΕ, NEXT shop, ΑΦΟΙ ΤΣΩΜΟΥ και ΓΕΩΔΟΜΗ ΑΤΕ. 

Φέτος, σαν Σύλλογος, πορευτήκαμε έχοντας στο μυαλό μας τους στίχους του Λάσκαρη:  

«Επιμένω σε έναν άλλο κόσμο. Τον έχω τόσο ονειρευτεί, τόσο πολύ έχω σεργιανίσει μέσα του, που πια είναι αδύνατον να μην υπάρχει…»

Ονειρευτήκαμε το χωριό μας και τους ανθρώπους του ενωμένους και μονιασμένους για ένα κοινό καλό, ονειρευτήκαμε τα παιδιά μας πιασμένα χέρι χέρι να δημιουργούν εικόνες και αναμνήσεις. Παιδικές αναμνήσεις να τα συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Ονειρευτήκαμε το χωριό μας και το κάστρο του «φωτισμένο», με μελωδίες και ήχους να ταξιδεύουν στις πλαγιές του Καλλιδρόμου και σε ολάκερη τη Φθιώτιδα.  

Με γνώμονα το παρελθόν, τους παππούδες και τους γονείς μας αλλά δίνοντας βάση στο σήμερα, σίγουρα προσπαθούμε, χτίζοντας για το μέλλον.. και το μέλλον είναι τα ΠΑΙΔΙΑ.

Ραντεβού λοιπόν το 2024!

Με εκτίμηση και σεβασμό,
Καλή χρονιά να έχουμε,

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μενδενίτσας



Σχόλια