Η καθιερωμένη Κοπή της Βασιλόπιτας, και φέτος στη Μενδενίτσα

Το απόγευμα του Σαββάτου, 10 Φεβρουαρίου, ο Σύλλογος έκοψε τη βασιλόπιτα για το 2024. Είναι ένα σημαντικό γεγονός, μια παράδοση, που συνδέεται με την αρχή του νέου έτους και την ευλογία των σπιτιών και των μελών του Συλλόγου. Έχει πλέον γίνει έθιμο, η κοπή της πίτας μας να γίνεται σε ανοιχτή εκδήλωση στη Μενδενίτσα και να ανταλλάσσονται εγκάρδιες ευχές μεταξύ συγχωριανών και φίλων, κάνοντας το έθιμο της Βασιλόπιτας μια γέφυρα ανάμεσα στην Πίστη και την κοινωνική συνάντηση.

Φέτος, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη φορά, μαζευτήκαμε πάνω από 120 άτομα στην ταβέρνα “Οδύσσεια”, όπου με αμείωτο ζήλο ο Τέλιος, η Μαίρη και η ομάδα τους κατάφεραν και εξυπηρέτησαν όλους τους παρευρισκομένους! Εντυπωσιακή η προσέλευση πολύ μεγάλου αριθμού χωριανών και άκρως συγκινητικό το παρόν που έδωσαν ακόμα και οι πιο ηλικιωμένοι εξ αυτών, δίνοντας μαθήματα με το πείσμα τους κόντρα στις όποιες δυσκολίες. Την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος εκπροσώπησε ο Πανοσιολογιώτατος κκ. Κυρίλλος, ο οποίος προσευχήθηκε για την ευημερία των χωριανών και όλων των μελών του Συλλόγου, ευλόγησε τη βασιλόπιτα και μετέφερε τους χαιρετισμούς και την ευλογία του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κκ. Συμεών. Το παρόν έδωσαν επίσης ο νέος δήμαρχος Καμένων Βούρλων, Ηλίας Κυρμανίδης, και ο νέος πρόεδρος της κοινότητας, Νίκος Αντερριώτης, οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: ο συγχωριανός μας Σπύρος Αντερριώτης, ο Σωτήρης Παπανικολάου και ο Γιάννης Δερνιτσιώτης.

Το ΔΣ του Συλλόγου είχε κάνει δεκτή, με μεγάλη χαρά, την προσφορά του κ. Κώστα Πατσιούρα, ο οποίος δώρισε σε όποιον κερδίσει το φλουρί μια 7ήμερη all-inclusive διαμονή σε ξενοδοχείο στα Χανιά της εταιρείας Solimar Hotels & Resorts. Το φλουρί κέρδισε η Ελένη Πανώρη, σύζυγος του αείμνηστου Κώστα. Μετά την κοπή και το μοίρασμα της πίτας, ο Σύλλογος προσέφερε φαγητό και ποτό, με κρέατα που αφιλοκερδώς προμήθευσε ο Αλέκος Καναβιτσας, με πίτες που έψησαν η Ζωή Αντερριώτη, Βούλα Βλάχου, Λίνα Γαλατά και Γιώτα Κυριάκου και με κρασί από τον Τάκη Γαλατά. Οι συζητήσεις δίναν και παίρναν μέχρι αργά το βράδυ.

Από την πλευρά του ΔΣ του Συλλόγου, ο πρόεδρος μοίρασε ευχές προς όλους και παρέδωσε στον πρόεδρο της Κοινότητας το ειδικό προστατευτικό κουτί του απινιδωτή που είχε δωρίσει ο Σύλλογος στην Κοινότητα το καλοκαίρι, ώστε να τοποθετηθεί με ασφάλεια και προστασία σε δημόσιο χώρο άμεσης πρόσβασης προς όλους. Ο πρόεδρος της Κοινότητας ευχαρίστησε για την δωρεά, και δοθείσης της ευκαιρίας, θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη των χωριανών προς ανθρώπους που βοήθησαν το χωριό ενώ απέκτησαν σχέση μαζί του αργότερα στη ζωή τους, έδωσε συμβολικό δώρο μια επιγραφική πλακέτα του Κάστρου στην Ιφιγένεια Στεργιούλη. Η Ιφιγένεια είναι σύζυγος του Στάθη Γεμενή και η συμβολή της ήταν καταλυτική για τις μεγάλες δωρεές που έχει κάνει ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια στο χωριό: τις φλαμουριές που φυτεύτηκαν στο ’14 και τον απινιδωτή.

Ιδιαίτερα χρήσιμο γεγονός για τα οικονομικά του Συλλόγου ήταν και ο ενθουσιασμός του κόσμου για την ενίσχυση του έργου του. Διατέθηκαν όλα τα ημερολόγια τοίχου που είχε φτιάξει το ΔΣ του Συλλόγου για το 2024, 15 χρόνια μετά την τελευταία φορά που είχε εκδώσει ημερολόγιο. Υπάρχουν ακόμα προς διάθεση ημερολόγια στην Αθήνα, όποιος θέλει να ενισχύσει μπορεί να απευθυνθεί  είτε τηλεφωνικά σε οποιοδήποτε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, είτε με μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου syllogosmendenitsas@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook

 

Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους,
Το ΔΣ του Συλλόγου













Σχόλια