Απόκριες στη Μενδενίτσα

Το Σάββατο 16 Μαρτίου η Κοινότητα του χωριού μας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργάνωσαν από κοινού και με απόλυτη επιτυχία εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού της Αποκριάς και του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Κεντρικό θέμα της αποκριάτικης εκδήλωσης, που για πρώτη φορά γίνεται, ήταν "Το αντάμωμα της Γριίτσας", μία δημιουργική ανασύνθεση διαφόρων μυθοπλασιών που επιμελήθηκαν ο κοινοτάρχης του χωριού, Νίκος Αντερριώτης και το μέλος του Συλλόγου, Νατάσα Μπέτσου.

Απ' όλες τις γειτονιές του χωριού συγκεντρώθηκαν μικροί και μεγάλοι, ντυμένοι ξωτικά, νεράιδες, μάγισσες κι όχι μόνο κι όλοι συναντηθήκαμε μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου καλώντας τη γριίτσα, την οποία οι θρύλοι και η παράδοση την έχουν περιβάλει με διάφορες ιστορίες, να κατέβει από το κάστρο και ν' ανταμώσει με τον κόσμο σε μια ένδειξη συμφιλίωσης και εξορκισμού του κακού και λύτρωσης των ανθρώπων από τις φοβίες και τους εφιάλτες τους.

Κατά την πορεία προς τον Άγιο Γεώργιο οι ομάδες με σφυρίχτρες, καραμούζες κι άλλα μέσα προκαλούσαν θόρυβο ενώ τα γέλια και τα πειράγματα έδιναν άλλο τόνο στη βραδιά, ζωντανεύοντας το χωριό και ενθουσιάζοντας τους επισκέπτες. Μετά το αντάμωμα με τη γριίτσα όλοι κατεβήκαμε στην πλατεία του χωριού, όπου ανάψαμε μεγάλη φωτιά γύρω από την οποία χορέψαμε και τραγουδήσαμε αποκριάτικα τραγούδια.

Τα κείμενα, τα οποία έγραψε ο Δημήτρης Φαφούτης, διάβασαν η κα Νικοπούλου Βασιλική και ο κ. Τσακίρογλου Βασίλης. Να σημειωθεί επίσης ότι το δρώμενο καλύφτηκε με σχετικό ρεπορτάζ από το τηλεοπτικό κανάλι Star Κεντρικής Ελλάδας, προβάλλοντας έτσι το χωριό μας και την εκδήλωση που ανάλογη δεν υφίσταται στην περιοχή μας.

Να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον νέο Κοινοτάρχη Μενδενίτσας, Αντερριώτη Νίκο, ο οποίος με ενθουσιασμό, αγάπη και μεράκι συνέβαλε στην οργάνωση της εκδήλωσης.

Μετά, λοιπόν, τη μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση που είχε "Το αντάμωμα της Γριίτσας", θεσμοθετείται ως κύρια δράση στους επόμενους εορτασμούς του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συμπατριώτες μας που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία Κοινότητας και Συλλόγου και συμμετείχαν με χαρά. Το πιο όμορφο απ' όλα βέβαια ήταν η χαρά των μικρών παιδιών που ευχαριστήθηκαν, έπαιξαν, γέλασαν και χόρεψαν δίνοντας την πλέον συγκινητική νότα στην εκδήλωση.

Θερμές ευχαριστίες επίσης στον Στάθη Αναγνώστου και τον Γιάννη Αλεξίου που επιμελήθηκαν τον ήχο και τις φωτογραφίες αντίστοιχα και τη Δέσποινα Τσαμαντάνη που επιμελήθηκε τους χορούς. Φυσικά ένα τεράστιο εύγε στη μοναδική Μανιά Δέσποινα η οποία υποδύθηκε τη Γριίτσα με μεγάλη επιτυχία και μαεστρία.

Ραντεβού, λοιπόν, το Πάσχα στο χωριό, όπου Κοινότητα και Σύλλογος σχεδιάζουμε και ετοιμάζουμε εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό του προστάτη του χωριού μας, Αγίου Γεωργίου και της Πρωτομαγιάς.

Γαι φωτογραφίες ακολουθήστε το σύνδεσμο: 
ΑΠΟΚΡΙΕΣ... - Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μενδενίτσας | Facebook






Σχόλια