«ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΤΡΙΑ» - ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΛΟΣΚΟΠΙΤΩΝ

(γράφει η αγαπημένη μας Κασσιανή Γαβρά–Κυριαζή) 

    Την Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021, παιδιά 7 έως 15 ετών και ενήλικες από την Καλοσκοπή πραγματοποιήσαμε οδοιπορικό στα πεδία των μαχών όπου αγωνίστηκε ο ήρωας του χωριού μας ιερέας Ανδρέας Μώρης ή Παπαντριάς και επίσκεψη στο Κάστρο της Μενδενίτσας, αρχηγείο του οπλαρχηγού Γιάννη Δυοβουνιώτη. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, βασισμένη στο Διδακτικό Σενάριο «Στα χνάρια του Παπαντριά» της γράφουσας, για την Ψηφιακή Κοινότητα Μάθησης Καλοσκοπής, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Καλοσκοπιτών Παρνασσίδος «Η Αγία Τριάς». Στόχος του οδοιπορικού ήταν η βιωματική ανακάλυψη της ιστορίας του τόπου μας (Φωκίδα και Φθιώτιδα) από τα παιδιά, η οποία είναι άγνωστη στους περισσότερους. Του οδοιπορικού προηγήθηκαν συσκέψεις των ομάδων εργασίας μέσω Skype, κατά το μήνα Ιούλιο και στις αρχές Αυγούστου. Στις 17 Αυγούστου στη Λαογραφική έκθεση της Καλοσκοπής έγινε εισαγωγή στα ιστορικά γεγονότα και τους πρωταγωνιστές, με προβολή εργασιών και διαφανειών των παιδιών, την οποία παρακολούθησαν όλα τα παιδιά που θα συμμετείχαν. 

    Η ημέρα του οδοιπορικού ξεκίνησε στις 8 π.μ. με τα παιδιά να συγκεντρώνονται γεμάτα χαρά στο γήπεδο μπάσκετ της Καλοσκοπής, φορώντας περήφανα τα μπλουζάκια με το γραμμικό σχέδιο του Παπαντριά σε επιμέλεια της κας Ρούλας Δανιήλ. Για λόγους πρακτικούς, δεν τηρήθηκε χρονολογική σειρά κατά την επίσκεψη στα πεδία των μαχών. Πρώτη στάση μας η Μενδενίτσα και το περήφανο Κάστρο της! Στα παιδιά είχε διανεμηθεί σχετικό πληροφοριακό υλικό που μας είχε αποστείλει ο κος Αλέξανδρος Γαλατάς και έγινε εξιστόρηση της πολιορκίας του Κάστρου, βασισμένη στο βιβλίο του Γ. Μωραϊτη. Η ανυπομονησία όλων να φτάσουμε ήταν έκδηλη! Ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης καθώς ανεβαίναμε το πλακόστρωτο.. Το Κάστρο, λουσμένο στο πρωινό φως, έστεκε μπρος τα μάτια μας! Τα παιδιά με ενθουσιασμό κατευθύνθηκαν προς το εσωτερικό, κάνοντας συνεχώς ερωτήσεις. «Από που έφεραν το υλικό για να κτίσουν το Κάστρο;», «Πού στέκονταν οι πολεμιστές κατά την πολιορκία;» «Ο πύργος σε τι χρησίμευε;» «Που αποθήκευαν τα πολεμοφόδια και τις τροφές;» Η ανθρώπινη δίψα για γνώση αποδείχθηκε διαχρονική, ακόμη και για αυτή τη Νέα Γενιά της Ψηφιακής Εποχής και της Επαυξημένης Πραγματικότητας... Η εκπρόσωπος του ΔΣ του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μενδενίτσας κα Δέσποινα Τσαμαντάνη που μας υποδέχτηκε στο Κάστρο, πρότεινε να επισκεφθούμε και την προτομή του Ι. Δυοβουνιώτη στη Ράχη. Φωτογραφιών συνέχεια και ευκαιρία για ανάπαυλα. Ευχαριστούμε θερμά την πάντοτε φιλόξενη κα Όλγα Γιαννούκου που γέμισε τα μπουκάλια των παιδιών με δροσερό νερό και τον κο Αλέξανδρο Γαλατά για τα αναμνηστικά μπρελόκ. Η ώρα της αναχώρησης είχε φτάσει και αφήσαμε την Μενδενίτσα με την υπόσχεση να την επισκεφθούμε ξανά στο μέλλον! 

    Κατόπιν, κατευθυνθήκαμε προς το Ρεγκίνι, είδαμε τα περάσματα της Φοντάνας και των Βασιλικών, όπου πολέμησε με ανδρεία ο Παπαντριάς τον Αύγουστο του 1821. Ύστερα, κάναμε στάση στο κιόσκι της Εθνικής Οδού για να δούμε από ψηλά τα υψώματα της Χαλκωμάτας και την Αλαμάνα και να κατανοήσουμε καλύτερα όσα συνέβησαν στην ομώνυμη μάχη τον Απρίλιο του 1821, στην οποία αγωνίστηκε γενναία ο Παπαντριάς. Ακολούθησε η επίσκεψή μας στο Χάνι της Γραβιάς, όπου παρακολουθήσαμε προβολή βίντεο για τη μάχη στο Χάνι και τους υπερασπιστές του (ανάμεσά τους και ο Παπαντριάς) και μια εξαιρετική ξενάγηση από την κα Αγγελική Ντούλα. Τελευταία στάση του οδοιπορικού μας στην πόλη της Άμφισσας, όπου παρακολουθήσαμε μια τεκμηριωμένη ξενάγηση από τον κ. Άκη Θεοχαρόπουλο στο Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης στην Οικία Πανουργιά. 

Η επιστροφή στην Καλοσκοπή το απόγευμα μας βρήκε κατάκοπους αλλά τόσο γεμάτους από εικόνες, γνώσεις και συναισθήματα υπερηφάνειας για τον τόπο και τους προγόνους μας!!! Και εις άλλα, με υγεία!!!

 



Σχόλια