Ευχές για καλή σχολική χρονιά και ανασκόπηση καλοκαιριού στην Μενδενίτσα

Ευχόμαστε καλή νέα σχολική χρονιά στα παιδιά μας! Καλή επάνοδο, καλή νέα αρχή! Με την υγεία μας πάνω από όλα στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, με όρεξη για νέα πράγματα μετά από την καλοκαιρινή ανάπαυση.


Η Μενδενίτσα το φετινό καλοκαίρι ήταν σαφώς πιο ‘δραστήρια’ σε σχέση με την αμηχανία και την διστακτικότητα που έβγαινε το καλοκαίρι του 2020. Έγιναν πολλά σε πολιτιστικό, αθλητικό, περιβαλλοντικό, εξωραϊστικό επίπεδο. Δράσεις που αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο που βρέθηκε στο χωριό, αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα και την καλοκαιρινή του χαλάρωση.


Ξεκινήσαμε με τη δεντροφύτευση 76 φλαμουριών (τηλιών) με την εθελοντική εργασία πολλών μελών του Συλλόγου μας και κυρίως των μικρών μας φίλων, των παιδιών μας, το μέλλον της Μενδενίτσας μας στις αρχές του Ιουλίου. Τα δεντράκια αγαπήθηκαν ανέλπιστα από όλες και όλους και είχαν πολλούς καθημερινούς επισκέπτες το καλοκαίρι στην βόλτα τους για το ‘14’. Φαίνεται έτσι ότι όλα επέζησαν στη δύσκολη και θερμή πρώτη περίοδο της μεταφύτευσής τους, ριζώσαν και σε λίγο καιρό ως κανονικά δέντρα θα πλαισιώνουν και θα ομορφαίνουν το τοπίο γύρω τους. Ο Σύλλογος δε θα μείνει μόνο εκεί. Θα ενημερωθούν όλα τα μέλη, φίλες και φίλοι της Μενδενίτσας για περαιτέρω δράσεις στο νέο μας Άλσος…


Μέσα Ιουλίου ολοκληρώθηκε, πάλι με εθελοντική εργασία και δωρεές συχωριανών κατόπιν  πρωτοβουλίας ομάδας γυναικών του χωριού, ανακαίνιση της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής και εργασίες καθαρισμού και συντήρησης στις εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Αντωνίου. Οι εργασίες ανέδειξαν το όμορφο πλαίσιο που δημιουργούν τα εκκλησάκια-προστάτες περιμετρικά του χωριού, εντείνοντας την συναίσθηση σε όσους τα επισκέφτηκαν και ήταν εξαιρετικά καλοδεχούμενες στις λειτουργίες που παραδοσιακά γίνονται της Αγίας Παρασκευής (26/7) στην Αγία Παρασκευή και του Σωτήρος (6/8) στον Άγιο Αντώνιο.

Τέλος Ιουλίου, κάτω από το φως της πανσελήνου αλλά και εν μέρη στην σκιά της πανδημίας (τότε ήταν οι αρχές νέου κύματος…) προτρέψαμε τον κόσμο να έρθει στην πλατεία του χωριού και να πιάσουμε μαζί το τραγούδι όλοι μαζί χωρίς μικρόφωνα, χωρίς μουσική.

Είχαμε την χαρά και την τιμή το φετινό καλοκαίρι να αποκτήσουν υπόσταση τρία νέα βιβλία για την Μενδενίτσα! Πρόκειται για α) το βιβλίο ‘Με τα μάτια ενός Μετσοβιτη Αγωνιστή: η Μενδενίτσα Λοκρίδας στα 1833’ του Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Αντώνη Σμυρναίου, συζύγου της της Γαρυφαλλιάς Χατζή, β) το βιβλίο ‘Μενδενιτσιώτες Αγωνιστές του '21 - Ιστορικά Κείμενα και Πρόσωπα’ του αγαπητού συγχωριανού μας Δημήτρη Σαμαρά και γ) την ερευνητική εργασία ‘Η πληθυσμιακή εξέλιξη της Μενδενίτσας από το 1466 έως το 1840 και η Μενδενίτσα μετά την επανάσταση του 1821: Περίοδος 1830 - 1840’ των αδελφών Παναγιώτη και Κωνσταντίνου Σάμιου. Τα δυο τελευταία διατίθενται δωρεάν από τους συγγραφείς τους και το πρώτο πωλείται 10€ με σκοπό το σύνολο των εσόδων να χρησιμοποιηθούν για βασικές εργασίες συντήρησης και  επισκευής του σεισμόπληκτου κτιρίου του Σχολείου.

Το Σάββατο 7 Αυγούστου διοργανώθηκε από το σωματείο ‘Απόλλων Δυτικής Αττικής΄ με πρωτοβουλία του Κώστα Σάμιου όπως φροντίζει 15  χρόνια τώρα, ο αγώνας-θεσμός ‘Διάσχιση του Καλλίδρομου’, όπου η πλατεία του χωριού πλημμύρισε με αθλητές και ενέργεια. Νωρίτερα το καλοκαίρι, στις 20/6 είχε γίνει στο Κάστρο η εκκίνηση των αθλητών του ‘1ου αγώνα των Κάστρων’, δρομικός αγώνας και σκυταλοδρομία 65χλμ., και την προηγούμενη ημέρα, στις 6/8, έγιναν οι αγώνες για τα μικρά παιδιά του χωριού.



Στις 8 Αυγούστου ο Σύλλογος διοργάνωσε μια θεατρική βραδιά στο προαύλιο του Σχολείου, καλώντας για δεύτερη φορά την Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μώλου να παρουσιάσει το έργο της. Μετά από ολιγόμηνες πρόβες εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας, η ομάδα ετοίμασε δύο μονόπρακτα του Δημ. Ψαθα σε σκηνοθετική επιμέλεια του Σωτήρη Τσιρώνη: ‘Γαλάζια Χελώνα’ και ‘Οι τρελοί της εποχής’. Η παράσταση συγκέντρωσε πολύ κόσμο, στέφτηκε με επιτυχία και προσέφερε ψυχαγωγία τόσο στους θεατές όσο και στους συντελεστές της, καθώς στο τέλος μας εκμυστηρεύτηκαν πως η ενασχόληση με το θέατρο είναι η (ψυχο)θεραπεία τους έναντι της περιρρέουσας ατμόσφαιρας του κορονοϊού. Ευχαριστούμε την Κοινότητα και τον Δήμο που παραχώρησαν τον χώρο και υποστήριξαν στέλνοντας τις καρέκλες του Δήμου.


Στις 13 Αυγούστου έλαβε χώρα εκδήλωση της Κοινότητας και της ομάδας ‘Πρωτοβουλία Ανάδειξης Ιστορίας της Μενδενίτσας’ υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών. Έχοντας ιδιαίτερη τιμή για το χωριό μας, έγινε πανηγυρική λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου τελέσθηκε η τελευταία Ιερά Παράκληση στην Παναγία για τον Δεκαπενταυγούστο, παρουσία πλήθους κόσμου και κληρικών. 
Στη συνέχεια, στην πλατεία της Ράχης έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου εις μνήμην των αγωνιστών του 1821 στα πλαίσια των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και συμβολική ονοματοδοσία της Ράχης σε πλατεία ‘Ιωάννη Δυοβουνιώτη’, η παρουσίαση των δύο βιβλίων και της ερευνητικής εργασίας που αναφέραμε παραπάνω, διάλεξη με θέμα «Η Μενδενίτσα στην Επανάσταση του 1821» από τον κ. Σμυρναίο, ενώ ο εορτασμός έκλεισε με ένα ιστορικό λόγο υψηλής συμβολικής σημασίας από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών. Οι λεπτομέρειες του εορτασμού, και κυρίως οι λόγοι που εκφωνήθηκαν, ανακοινώθηκε ότι θα παρουσιαστούν στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας Ανάδειξης Ιστορίας της Μενδενίτσας σύντομα.


Το βράδυ της παραμονής του 15αύγουστου ο Σύλλογος διοργάνωσε μουσική βραδιά στην πλατεία του χωριού (με καθήμενους στα μαγαζιά της πλατείας και όχι το παραδοσιακό της ημέρας πανηγύρι, καθώς χοροί και συγχρωτισμοί απαγορεύονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού), καλώντας το γνωστό και καταξιωμένο στην περιοχή συγκρότημα ‘ARGYRIOU band’. Η βραδιά κύλισε ειδυλλιακά, δίνοντας χαρά στον αποκαρδιωμένο από την πανδημία και τις πυρκαγιές κόσμο και η πλατεία ήταν γεμάτη μέχρι αργά μετά τα μεσάνυχτα. Η δε όρεξη των μουσικών για ζωντανές παραστάσεις που τόσο τις είχαν το προηγούμενο διάστημα στερηθεί ήταν διάχυτη και το κέφι κράτησε μέχρι λίγες ώρες πριν το ξημέρωμα! Από τα καλύτερα της βραδιάς ήταν η παρουσία ενθουσιώδης νεολαίας μέχρι το τέλος της εκδήλωσης καθώς και η λαχτάρα των '20άριδων' για δημοτικά τραγούδια και χορούς με ‘παραγγελιές’.


Το απόγευμα στις 17 Αυγούστου έγινε παρουσίαση των προτάσεων που έχει σκεφτεί το ΔΣ του Συλλόγου για να σηματοδοτήσουμε με ξύλινες πινακίδες διάφορους περιπάτους και διαδρομές που μπορεί να κάνει ο κόσμος και οι επισκέπτες μέσα και γύρω από το χωριό καθώς και μέσα στο δάσος. Από την συνάντηση προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα για τις περαιτέρω δράσεις σχετικά με το θέμα και τον επόμενο μήνα θα τοποθετηθούν οι πινακίδες μέσα στο χωριό.

Στις 18 Αυγούστου το ΔΣ του Συλλόγου υποδέχθηκε πρωί-πρωί ένα πούλμαν γεμάτο παιδιά από την Καλοσκοπή Φωκίδας! Ο Σύνδεσμος Καλοσκοπιτών σκέφτηκε, ως εκπαιδευτική δράση για παιδιά του Δημοτικού, να ακολουθήσει τη δράση ήρωα του 1821 με καταγωγή από την Καλοσκοπή, του ιερέα Ανδρέα Μώρη από την Κουκουβίστα ή Παπαντριάς ο Κουκουβιστιανός, πραγματοποιώντας επισκέψεις στα πεδία των μαχών που έλαβε μέρος και σε μέρη ιστορικού ενδιαφέροντος. Τον Σύλλογο προσέγγισε η Κασσιανή Γαβρά, προεξέχων στέλεχος του πάλαι-ποτέ χορευτικού του Συλλόγου και συντάκτρια στην Φωνή της Μενδενίτσας. Ακολούθησε ξενάγηση στο Κάστρο και την Ράχη και ανταλλαγή συμβολικών δώρων, πριν η ομάδα συνεχίσει να ακολουθεί τα χνάρια του Παπαντριά στην ιστορική περιοχή των Βασιλικών έξω από το Ρεγγίνι. Ήταν πολύ μεγάλη η χαρά να βλέπουμε το Κάστρο μας να πλημυρίζει παιδιά, το μέλλον του τόπου.



Στις 28 Αυγούστου μεταφέρθηκαν, με πλοίο από την Αρκίτσα στην Αιδηψό, ζωοτροφές, σχολικά είδη και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία συγκεντρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες μετά από κάλεσμα του Συλλόγου. Σε επικοινωνία με δασκάλα στο χωριό της Κερασιάς, έγινε διανομή σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη στους πυρόπληκτους οικισμούς, θέλοντας ο Σύλλογός μας να δείξει συμβολικά ότι είναι κοντά στους ανθρώπους που καταστραφήκαν από τις πυρκαγιές στο νησί.





Στο τέλος του Αυγούστου έγινε καθαρισμός και συντήρηση του Σχολείου από την Κοινότητα και εθελοντές. Το αποτέλεσμα στο εσωτερικό του κτιρίου είναι εκπληκτικό σε σχέση με την πρότερη εικόνα από στοίβες αντικειμένων και γκρεμισμένων σοβάδων από τον σεισμό του 2013 και τα σκαψίματα για την εκτίμηση της απομένουσας αντοχής του κτιρίου. Ο Σύλλογος μάζεψε τους υπολογιστές που είχε δωρίσει το 2002 όταν είχε ξανανοίξει το σχολείο για την γνωριμία των τότε μαθητών με την πληροφορική και καθώς είναι τελείως παρωχημένης τεχνολογίας, σε συνεργασία με τον δραστήριο Μηχανικό Περιβάλλοντος Ανδρέα Φαφούτη του Βαγγέλη και την εταιρεία ΟΙΚΟΚΥΚΛΟΣ, φρόντισε για την ανακύκλωσή τους και για την απόρριψή των επιβλαβών εξαρτημάτων με τον πλέον ενδεδειγμένο περιβαλλοντικά τρόπο.

Και τέλος, ακριβώς πριν αρχίσουν τα σχολεία, το Σαββατοκύριακο 11-12 Σεπτεμβρίου η Μενδενίτσα ξαναέζησε ένδοξες στιγμές με το ράλλυ Ακρόπολις που ξαναπέρασε από το χωριό μας μετά από πολλά-πολλά χρόνια. Μια άνευ προηγουμένου ευχάριστη κοσμοσυρροή, χωριανών και μη, που πιθανότατα δεν έχει ξαναζήσει η Μενδενίτσα Σεπτέμβρη μήνα!

Ήταν ένα γεμάτο καλοκαίρι, να έχουμε την υγειά μας και τουχρόνου!

Σχόλια